header
Wallisgids.nl

Crans-Montana

Het gebied van Crans-Montana, gelegen op een hoogvlakte boven het Rhônedal, vormt toeristisch gezien een eenheid. Het gebied bestrijkt de gemeentes Randogne, Montana, Chermignon, Lens en Icogne. Crans of Montana is vanuit Sierre per funiculaire te bereiken (25 minuten), of per bus of auto over de weg in zo'n halfuur. Vanuit Sion duurt de reis ongeveer even lang.

Geschiedenis

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen in Montana de eerste hotels. Het uitermate zonnige en droge klimaat en de toenemende belangstelling voor de skisport in de loop van de twintigste eeuw, zorgden ervoor dat Crans-Montana nu behoort tot de grootste toeristencentra in Wallis. Het valt maar moeilij k voor te stellen dat het totale gebied nog niet zo lang geleden enkel bestond uit alpenweiden. Tijdens de afgelopen decennia, toen de ontwikkeling van het toerisme stormachtig verliep, ontstonden op verscheidene plaatsen zelfs hoge flats. Op grond van esthetische overwegingen mag nu echter alleen nog maar gebouwd worden in de vorm van de traditionele Walliser chalets.

Bezienswaardigheden

De schitterende ligging van het glooiende plateau waarop Crans-Montana ligt, doet niet onder voor de meeste andere Walliser toeristencentra. Omdat het gebied accommodatie bezit voor 40000 gasten (hotelbedden en appartementen), zijn er ook talloze sportieve aanbiedingen. Crans heeft drie golfterreinen (een 18 holes en twee 9 holes), waarop ieder jaar wereldkampioenschappen worden georganiseerd. Voor liefhebbers van golf is het wel zeer spectaculair om op deze hoogte met zo'n weids uitzicht een balletje te slaan. Bij de Glacier de la Plaine Morte (3000 m) kan men in de zomermaanden langlaufen.. Het gebied van Crans-Montana kent enkele meertjes, waarin gesurft en gezwommen (tegen betaling) kan worden. Voor vissen is vergunning van het kanton vereist. De zwembaden (openlucht en overdekt) zijn allemaal bij hotels, maar tegen betaling (gemiddeld zo'n CHF 10 voor een volwassene) ook voor niet-hotelgasten toegankelijk. Crans-Montana bezit verder overdekte en onoverdekte ijsbanen (voor schaatsen, curling en ijshockey), minigolfbanen, vele tennisbanen en natuurlijk een net van gemarkeerde wandelpaden van bijna 300 km.

 

Hoogte1476 m
Inwoners2200
website VVV  

Wintersport in Crans-Montana (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 137 km, 28 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 225 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 63 326
K 32 163
Voor studenten tot 25 jaar: 25% korting. Vanaf 3 liftpassen 10% korting. De skischool kent een variabel tariefsysteem

Vakantiefoto's

Foto op weg naar Crans Montana. Ad van den Bogaart, Valkenswaard

Jeroen en Hans in Crans-Montana.
Familie Kanters

Meer vakantiefoto's uit Crans-Montana? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.