header
Wallisgids.nl

Ernen

Tussen Fiesch en Lax slaat de weg af naar Ernen en het Binntal. De hoofdweg door het Rhônedal liep vroeger door Ernen. Nu kent Ernen alleen nog het doorgaande verkeer naar het Binntal. Bekend zijn de festivals met klassieke muziek, die elke zomer in Ernen worden gehouden.

Bezienswaardigheden

Al van verre springt vooral de kerk in het oog met de markante spitse toren, gebouwd begin 16e eeuw. De dorpskern verkeert in een nog zeer oorspronkelijke staat. Rondom het plein staan huizen uit de 16e en 17e eeuw. Opvallend zijn de beschilderingen op het Tellenhaus (1576) met fragmenten uit het bekende verhaal van Wilhelm Tell. In de kerk worden 's zomers regelmatig concerten gegeven door ensembles uit de hele wereld. Het orgel werd gebouwd in 1680. In het interieur van de kerk trekken de fraaie houten koorbanken uit 1666 de aandacht. Even buiten Ernen, richting Mühlebach, staan links op een heuvel de restanten van de Erner Galgen. Hier werden lang geleden misdadigers terechtgesteld die van buiten de gemeente Ernen afkomstig waren en daardoor niet het voorrecht genoten om op het dorpsplein aan hun einde te komen. In Mühlebach, een klein dorpje met een mooie kapel op een heuvel, werd Matthäus Schiner geboren, de latere kardinaal. Zijn geboortehuis staat nog steeds in het kleine dorp.

Bij Mühlebach is het dalstation van de stoeltjeslift naar Chäserstatt (1774 m). Door financiële problemen is de lift al enkele jaren buiten gebruik, waardoor ook het skigebied van Ernen (Erner Galen) 's winters stil ligt. Er zijn plannen om het hele skigebied nieuw leven in te blazen met de bouw van nieuwe liften en uitgebreide nieuwe accommodatie, maar tot nu toe komt dat niet van de grond. Wie toch van het uitzicht van Chäserstatt wil genieten kan met de auto de smalle weg omhoog nemen.

Wandeltip

Eggerhorn

(Vanuit Ernen)
De Eggerhorn (2500 m), door sommigen liefkozend ‘de olifant’ genoemd, is een mooie uitzichtberg boven Ernen. De wandeling loopt over Alpe Frid en vooral het laatste deel is flink steil (er zijn kettingen aangebracht). Op de zuidflank bij de top wordt regelmatig Edelweiss gesignaleerd. Alle wandelaars die de top halen kunnen een bijdrage schrijven in het Gipfelbuch, dat opgeborgen is in een kistje aan de voet van het kruis dat de top markeert. Wie de tocht wil bekorten kan met eigen auto de smalle weg omhoog rijden naar Alpe Frid, waarvoor een vergunning benodigd is die op het gemeentehuis van Ernen wordt verkocht voor enkele Franken.De beklimming duurt dan zo'n 3 uur (heen en terug). De Eggerhorn kan ook worden beklommen vanuit het Binntal, de beklimming is dan wat minder steil.
Hoogte1200 m
Inwoners400
Postcode3995
website VVV  

Wintersport in Ernen (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 0 km, 0 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 0 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 0 0
K 0 0

Het skigebied bij Erner (Erner Galen) is helaas niet meer in gebruik. Dichtsbijzijnde skimogelijkheid: Bellwald en Fiescheralp.

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Ernen. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?