header
Wallisgids.nl

Leuk-Stadt

Leuk ligt vlak boven Susten in het Rh˘nedal, nog net in het Duitstalige gebied van Wallis.

Geschiedenis

Er zijn aanwijzingen dat Leuk al zo'n 2400 jaar v.C. bewoond was. De nederzetting bevond zich toen nog beneden in het dal, en werd waarschijnlijk door hevige lawines omstreeks 1000 v.C. volledig weggevaagd. Echte zekerheid daaromtrent bestaat echter niet. Later ontstond bewoning op de plaats waar zich nu Leuk bevindt, vlak boven het dal en zonder de voortdurende dreiging van lawines. Zeker is wel dat alle volkeren die Wallis door de eeuwen heen hebben aangedaan, ˇˇk Leuk hebben bezocht of bewoond. Leuk lag en ligt dan ook op een bijzonder strategische plaats ten opzichte van het Rh˘nedal. De strijd met de Walliser overheersers, en het feit dat Leuk vanaf 1142 behoorde aan de bisschop van Sion, hebben gezorgd dat er indrukwekkende bouwwerken zijn ontstaan die heden ten dage herinneren aan het middeleeuwse leven. In de 13e eeuw verkreeg Leuk al stadsrechten, en het is derhalve de oudste stad van Wallis.

Bezienswaardigheden

Wie Leuk-Stadt nadert, begrijpt meteen welk strategisch belang deze plaats in de middeleeuwen gehad moet hebben. Vanuit Susten komt men eerst langs de Ringackerkapelle, gebouwd in 1694. De kapel heeft een rijk versierd altaar en plafond, en behoort tot de belangrijkste Walliser monumenten uit de barok. Het orgel, dat is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw, is een van de oudste orgels in Wallis. In Leuk-Stadt zijn nog drie andere belangrijke bouwwerken. Het kasteel van de bisschop van Sion werd in 1150 gebouwd, en vervolgens in de loop der eeuwen regelmatig verwoest en opnieuw opgebouwd en uitgebreid. Er is een klein museum. Op 100 m afstand van het kasteel bevindt zich het raadhuis uit de 13e eeuw. Het imposante gebouw werd in 1983 mooi gerestaureerd en fungeert nog steeds als huisvesting voor de gemeentelijke overheid. De St.-Stephanskirche werd gebouwd in de 15e eeuw. Bij een restauratie werden beelden en graven ontdekt van voor de bouw van de huidige kerk.

Schotelantennes

Zo'n 200 m boven Leuk-Stadt staan grote schotelantennes, die een straalverbinding onderhouden met satellieten. De verbindingen betreffen voornamelijk het telefoonverkeer tussen Zwitserland en ruim 60 andere landen, maar verzorgen ook de uitwisseling van televisiebeelden tussen de verschillende Europese landen. Een permanente tentoonstelling (dagelijks geopend, gratis toegang) geeft duidelijk weer wat de functie van satellieten is in het huidige internationale communicatiesysteem.

Hoogte750 m
Inwoners3250
Postcode3953
website VVV  

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Leuk-Stadt. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?