header
Wallisgids.nl

Leukerbad

fotoLeukerbad, omgeven door een ring van deels zeer steile bergwanden, geniet vooral bekendheid om zijn thermale (zwem)baden. Kon men vroeger Leukerbad vanuit Leuk nog per trein bereiken, nu kan dat alleen nog maar via de weg (per auto in circa 20 minuten of per bus). Volgens het toeristenbureau van Leukerbad is er één belangrijke regel die geldt voor het hele dorp: 'stress is verboden'.
Voor kampeerders die verblijven in Leukerbad: alle voorzieningen van de Sportarena zijn gratis beschikbaar.

Geschiedenis

Gezien de archeologische vondsten in de omgeving van Leukerbad (munten en graven), neemt men aan dat de thermale bronnen al rond een eeuw v.C. in gebruik waren bij de Romeinen. Die waren immers altijd op zoek naar bronnen voor hun badencomplexen. In de 15e eeuw waren de bronnen eigendom van de bisschop van Sion. In het begin van de 16e eeuw bezat kardinaal Matthäus Schiner ook de eerste onderkomens voor gasten in Leukerbad, en zorgde voor de nodige belangstelling. In de loop der eeuwen werden de badcomplexen regelmatig door lawines verwoest en door de bevolking weer opgebouwd. In 1915 werd een spoorwegverbinding vanuit Leuk in gebruik genomen, die in 1967 is opgeheven. Nu rijdt er een bus tussen Leuk (in het Rhônedal) en Leukerbad. In de laatste decennia ontwikkelde Leukerbad zich tot een van de gerenommeerde Zwitserse kuurplaatsen voor revalidatie en voor reumapatiënten.

De baden

Wie Leukerbad bezoekt kan dat om twee belangrijke redenen doen. Enerzijds voor een een- of meerdaags bezoek aan de baden met het sterk calciumsulfaat-houdende water, anderzijds voor wandeltochten in de omgeving. Of natuurlijk allebei. Veel hotels bezitten een eigen aansluiting op het warme bronwater, dat overigens met pijpleidingen en pompinstallaties wordt afgeschermd tegen onbevoegd gebruik. Bijna 3 miljoen liter water met een temperatuur van 51 °C wordt dagelijks uit de bodem in de directe omgeving aangevoerd. Leukerbad telt negen openlucht- en tien overdekte zwembaden. fotoHet bekendst zijn het Bürgerbad en het nieuwere imposante Alpentherme. Dit complex ligt temidden van hotels, die een eigen toegang hebben tot het gebouw. Het Bürgerbad ligt aan de hoofdweg van Leuk naar Leukerbad. Kijk hier voor de openingstijden en een voorproefje. De watertemperatuur varieert van 28 tot circa 41 graden, en de bassins liggen deels buiten, deels overdekt. Voor fervente zwemmers zijn maar twee van de elf bassins geschikt: in de overige moet letterlijk gebaad of gewaad worden. Spectaculair voor jong en oud zijn de waterglijbanen: een gaat er door een stikdonkere tunnel, in een andere kun je alleen of met z'n tweeën in een rubberen band naar beneden suizen. Een bezoek aan het Bürgerbad of het Alpentherme-complex kost rond de CHF 30; kinderen betalen iets meer dan de helft. Alpentherme is eigenlijk minder geschikt voor kinderen (kijk hier voor een indruk). Wie echt intensief wil genieten van al het goede dat het water uit Leukerbad te bieden heeft, boekt een bezoek aan het Römisch-Irisches Bad, waar je een tocht maakt door diverse sauna's, damp- en whirlbaden met (naar keuze) ook een massage. Je kan ook kiezen voor het Walliser Sauna-dorp, een beetje duistere wellness-attractie in Walliser sfeer. Let op: deze twee attracties zijn alleen zonder kleding toegankelijk (vanaf 16 jaar).

Omgeving

Lamaschlucht
fotofoto
Vanaf de Dorfplatz, waar bij een bron het magistrale water op een temperatuur van 51 graden tevoorschijn komt, loopt de wandelroute naar de Thermalquellen-Steg. Dit pad, door de kloof van de Dalarivier, is een geweldige belevenis. Op diverse plaatsen komt het hete bronwater tevoorschijn, en ondertussen baant het koude water van de Dala zich woest omlaag.

Discgolf en trottinet
foto foto
Wie de kabelbaan neemt naar Torrent (2350 m) wordt beloond met prachtig uitzicht en kan kiezen uit diverse wandelingen. Wie van een beetje uitdaging houdt pakt een Monstertrottinet voor de best pittige afdaling terug naar Leukerbad. Een nieuwe attractie op de Torrent is de Disc-golf, de frisbeevariant van het bekende golfspel. Er zijn zelfs Europese kampioenschappen! Rondom het kabelbaanstation zijn negen 'holes' aangelegd, soms moet je als speler je frisbee over een koe heengooien of zelf over het schrikdraad stappen. Een leuke ervaring en best inspannend, want het is meteen wel de hoogstgelegen discgolfbaan van Europa! Het spel is zelfs te spelen bij mistig weer, alleen dan wordt het soms wel een beetje gokken wat de richting betreft...

Gemmi-running en Gemmi-uitzichtplatform
fotoVoor wie de uitdaging aan wil gaan, het kan de hele zomer: hardlopen van Leukerbad tot aan het bergstation van de Gemmi-kabelbaan. En wie dat redt binnen 1 uur en 10 minuten, mag gratis met de kabelbaan naar beneden èn heeft de rest van de dag vrij entree in het Burgerbad. Start is bij de Sportarena in Leukerbad op 1384 m (tijdregistratie), het parcours is 3,6 km lang en gaat 962 m omhoog. Wie binnen de 70 minuten finisht, krijgt ook een vermelding op de erelijst! Een bezoek aan de Gemmi is trouwens sowieso de moeite waard, ook in een normaal wandeltempo òf lekker met de kabelbaan, want het uitzichtplatform bij het bergstation is ronduit spectaculair. Het platform steekt zo'n tien meter naar voren, en ruim 900 meter lager ligt Leukerbad aan je voeten...

Wandeltips

Gemmipass

foto

De historische Gemmiweg loopt omhoog langs de vrijwel loodrechte rotswand die het dal afsluit. Het pad is sinds de 15e eeuw in gebruik en voert naar de Gemmipass (2350 m). Voor de wandeling naar boven moet men twee uur uittrekken, de afdaling gaat in een uur. Je kan ook kiezen voor de kabelbaan naar de Gemmi, want het bergstation van de baan is ook uitgangspunt voor talloze wandelingen. Zoals een kleine wandeling rond de Daubensee (ook in de winter mogelijk!), of in ruim 4 uur langs het berghotel Schwarenbach naar Kandersteg in het Berner Oberland (terug per trein en bus).

Albinenleitern

De wandeling naar Albinen voert over maar liefst acht ladders, wat deze tocht van ruim twee uur wel heel speciaal maakt. Het pad begint bij het dalstation van de Torrentkabelbaan. Vanuit Albinen kan men eventueel per bus terug naar Leukerbad (via Leuk in het Rhônedal, reistijd een half uur).

Hoogte1440 m
Inwoners1700
website VVV  

Wintersport in Leukerbad (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 51 km, 10 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 220 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 55 279
K 35 168
Skischool online boeken: 5% korting

Vakantiefoto's

Alpenhoorns tijdens het schapenfeest bij de Daubensee (2206 meter) in de omgeving van Leukerbad, juli 2007.
Familie Dubbelaar

Meer vakantiefoto's uit Leukerbad? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.