header
Wallisgids.nl

Monthey

Monthey ligt aan de ingang van het Val d’Illiez, 7 km van St. Maurice en 20 km van het meer van Genève. Het is een geïndustrialiseerde plaats.

Geschiedenis

De industrie rond Monthey, die zich de laatste 100 jaar heeft ontwikkeld, zou je bijna doen vergeten dat ook deze stad een roerig verleden heeft gekend. Het gebied heeft behoord tot verschillende Europese vorstenhuizen, doordat het een aantal malen als geschenk of als bruidsschat van eigenaar wisselde. In 1536 kwam het in handen van de Oberwallisers, die hier tot 1798 hebben geregeerd. Toen kon, na lange jaren van opstand en protest, een eigen bestuur gevormd worden.

Bezienswaardigheden

Aan de zuidkant van de stad (komende vanuit St.-Maurice) ligt over het riviertje de Vièze een monumentale houten, overdekte brug, gebouwd in 1809. De Vièze heeft in de loop der eeuwen heel wat ellende gebracht in Monthey. In de 18e eeuw werd de rivier gekanaliseerd en was het met de overstromingen afgelopen. Boven op de heuvel staan de resten van het Château-vieux, dat gezien kan worden als het oudste gedeelte van Monthey. In de stad treft men ook nog een nieuw kasteel (Château-neuf) aan, gebouwd in de 17e eeuw en door de Oberwalliser overheersers gebruikt als residentie. Nu geeft het kasteel onderdak aan een museum, dat de geschiedenis van Monthey helder in beeld brengt. Naast archiefmateriaal zijn ook handwerk en industriële produkten tentoongesteld.

In Massongex, gelegen tussen St. Maurice en Monthey, is bij verbouwing in een café-restaurant een Romeins mozaïek ontdekt, dat een vuistgevecht uitbeeldt. Het horecabedrijf noemt zich nu Au Caveau Romain. Voor meer informatie over de Romeinse vondsten in Massongex: kijk hier.

Hoogte424 m
Inwoners14200
Postcode1870
website VVV  

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Monthey. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?