header
Wallisgids.nl

Saas-Fee

Saas-Fee kan zich met recht een gletsjerdorp noemen. Dankzij de prima wandelpaden en dankzij de infrastructuur van de diverse kabelbanen lukt het iedereen om binnen een handomdraai aan de voet of zelfs te midden van de gletsjers te komen. Het dorp is per auto en per postbus te bereiken vanuit Visp (reistijd een uur). Ook vanuit Brig rijden bussen. De auto moet worden geparkeerd aan de rand van het dorp, waar ruime voorzieningen zijn ingericht (zomertarief 11 Frank per dag, winter: 17, bij langer verblijf goedkoper d.m.v. korting via de Gästekarte).

fotoDoordat het dorp geheel autovrij is, kan men heerlijk door de mooie straten van het oude gedeelte slenteren. De vele elektrokarretjes, die wel zijn toegelaten, zoeven daar rustig doorheen. Veel cafés en restaurants bieden een eenvoudig dagmenu of de verschillende Walliser specialiteiten. Het museum van Saas-Fee, nabij de Dorfplatz (waar een beeld staat van pastoor Imseng, meer daarover in de Geschiedenis van Saas-Fee), geeft aan de hand van vele voorwerpen een indruk van het leven van vroeger. Ook zijn er diverse mineralen te zien, die in de omgeving gevonden zijn. Het sportcentrum Bielen, vlak bij het postbusstation, biedt uitkomst bij slecht weer met een zwem-, stoom- en whirlbad, een tennisbaan en een sauna. Met gemiddeld 26 zonnedagen in de zomermaanden zult u er waarschijnlijk niet snel gebruik van maken. En 's nachts is het nooit te warm in Saas-Fee dankzij de hoogte van bijna 1800 meter.

 

IJsgrot en zomerski | Gorge Alpin | Wintersport |Geschiedenis Saas-Fee

IJsgrot en Zomerski

fotoHet hoogstgelegen uitstapje is naar Mittelallalin (3500 m), bereikbaar met de Alpine Express (kabelbaan met 30-persoonsgondels) tot Felskinn en vandaar met een kabeltrein (Metro Alpin). Op Mittelallalin is een draaiende panorama-restaurant. Het restaurant draait in één uur volledig om zijn as, en zo kan de bezoeker tijdens een hapje en een drankje genieten van 360 graden panorama. Picknicken is in het restaurant en ook op het buitenterras verboden. Vanaf Mittelallalin kan ook 's zomers geskied worden (alleen in de ochtenduren) op pistes met een totale lengte van 20 km, en er is een snowpark voor boarders. Ski's, maar ook skikleding, zijn in het dorp te huur. In de Allalingletsjer is een enorm ijspaviljoen uitgehakt, compleet met glijbaantje en kindertunneltjes. Langs de trappen worden de bezoekers er met bordjes op gewezen het rustig aan te doen: door de hoogte van 3500 meter is het zuurstofgehalte laag en kunnen inspanningen snel leiden tot duizeligheid.

Gorge Alpin

Staalkabels, ladders en hangbruggen maken deze tour van Saas-Fee naar Saas-Grund wel tot een hele speciale belevenis. Onder begeleiding van een ervaren berggids is de Gorge Alpin voor iedereen toegankelijk, maar u moet geen last van hoogtevrees hebben. U kunt kiezen voor het hele traject (duur circa 4 uur) of een deeltraject. De kosten voor het hele traject bedragen rond de 100 Frank per persoon, inclusief begeleiding en uitrusting. Meer informatie vindt u hier.

Wintersport

fotoBij wintersporters doet de naam Saas-Fee beslist het hart sneller kloppen. Ruim honder kilometer pistes, 21 liften, een funpark, freestylepark èn oefenplekken voor de allerkleinsten - natuurlijk met lift en een 'lopende band'. Skieën of snowboarden in Saas-Fee is mogelijk voor ieder niveau, en zelfs de meest ervaren wintersporters zullen zich er niet gauw vervelen - de hoogste piste begint op 3600 meter.Door de hoge ligging van Saas-Fee (1792 meter) zijn de dalafdalingen tot in het dorp eigenlijk gedurende bijna de hele winterperiode open. En het wintersportseizoen in Saas-Fee duurt lang: van november tot medio april!

Geschiedenis

De gletsjers die Saas-Fee omringen, hadden zich zo'n 10000 jaar geleden al teruggetrokken van de plaats waar zich nu het dorp bevindt. Zoals vele toeristische bergdorpen was ook Saas-Fee tot aan het eind van de negentiende eeuw een echt boerendorp. Het woord Fee kan dan ook daadwerkelijk worden teruggeleid naar het Duitse Vieh, dat vee betekent. De koeiebel rinkelt tegenwoordig echter nog maar nauwelijks in het dorp, of het moet bij de vele toeristenwinkels zijn: vrijwel de hele Saasser bevolking leeft nu van het toerisme. Dat toerisme ontstond in het midden van de negentiende eeuw, vooral op initiatief van de toenmalige pastoor Johann Josef Imseng, die zijn eigen huis als een onderkomen voor de eerste toeristen liet inrichten. Sommige bronnen vermelden dat deze pastoor de uitvinding van de ski's op zijn naam heeft staan. In 1883 werd het eerste echte hotel geopend. Kort voor de Tweede Wereldoorlog bereikte het toerisme een eerste hoogtepunt, maar tijdens de oorlog liep het weer sterk terug. Toen in 1951 de weg van Saas-Grund naar Saas-Fee werd geopend, begon het wintertoerisme zich langzaam te ontwikkelen. Vooral in de jaren zeventig werden talloze skiliften aangelegd, en in 1984 werd de hoogstgelegen metro ter wereld in gebruik genomen (bergstation op 3500 m). Daardoor ligt tegenwoordig het zwaartepunt van het toerisme in de winter. Trouwe gasten worden in Saas-Fee beloond: wie voor de 25e keer zijn vakantie doorbrengt, komt in aanmerking voor een gouden medaille van verdienste, uitgegeven door het toeristenbureau.

 

Activiteiten en uitstapjes

Murmeltiere

Duur: halve dag, leeftijd: alle leeftijdenfoto

Dé kans voor een ontmoeting met de oorspronkelijke bewoners van Saas-Fee: met een beetje geduld en geluk komt u op Spielboden (2447 m) oog in oog te staan met Murmeltiere, de bekende alpenmarmotten. U komt in Spielboden te voet in circa drie uur of met de gondelbaan in een kwartier. Wie rustig bij een holletje blijft zitten met wat brood of worteltjes (ook te koop bij het restaurant ter plaatse, maar dan wel duurder dan bij een supermarkt in het dorp), kan de hongerige beestjes verwachten. Behalve de Murmeltiere kunt u hier ook steenbokken tegen het lijf lopen. De kabelbaan naar Spielboden heeft een tweede gedeelte dat nog eens ruim 400 meter hoger gaat naar Langflüh (2870 m), gelegen temidden van de Feegletsjer. Deze gletsjer is in grootte de dertiende van Zwitserland (lengte 5 km, oppervlakte ruim 16km²), en trekt zich de laatste jaren sterk terug.

Abenteuerwald en Rodelbahn

Duur: 2 uur, leeftijd: vanaf 10 jaarfoto

Onze gasten mogen zich niet vervelen, moet de VVV gedacht hebben toen de plannen voor het Abenteuerwald werden gemaakt. Vlak naast het dalstation van de Alpin Express begeven de bezoekers zich van boom tot boom door het mooie bos, via ladders, hangbruggen, lianen, tyroliënnes (kabelbanen) en nog diverse andere wiebelige varianten. Het is beslist een aanrader! Na een introductieparcours waarbij de techniek en veiligheid wordt uitgelegd, volgt een ontdekkingsparcours (voor kinderen vanaf 110 cm) met 15 hindernissen. Voor de liefhebbers volgt dan nog het Grote Parcours (minimale lengte 140 cm) met 12 eenvoudige, 12 pittige en 11 zware hindernissen. Deze laatste kunnen soms omzeild worden... Klapstuk van het Abenteuerwald is de 280 meter lange tyroliënne over de gapende Feeschlucht: heen én terug. Let op: kinderen onder de 16 mogen het parcours van het Abenteuerwald niet op eigen houtje afleggen - een ouder (of volwassen begeleider) moet hen vergezellen. Met een tochtje hoog door de bomen bent u minstens twee uur bezig. Kosten bedragen 29 Frank voor volwassenen en 19 Frank voor kinderen, korting met de Gästekarte. Voor meer informatie kijkt u hier.

fotoVlak naast het Abenteuerwald is tegen de berghelling een Rodelbaan aangelegd. In kleine karretjes beleeft u hier een achtbaan-sensatie. Het zijn eenpersoonskarretjes, waarbij kleine kinderen wel bij een volwassene in het wagentje passen. Eerst gaat het in een rechte lijn steil de berg op, en daarna wordt de kar losgelaten: u bedient zelf de rem. Snelheden tot 40 km kunnen er bereikt worden, en zoals dat gaat bij achtbaan-achtige attracties: voordat je het weet is de rit weer voorbij. Kijk hier voor meer informatie.

Trottinet

Duur: 2 uur, leeftijd: vanaf 5 jaarfoto

Trottinets zijn een soort mega-steps met vering en goede remmen, waarmee mooie afdalingen gemaakt kunnen worden. Eén daarvan is vanaf de Hannigalp (2350 meter), te bereiken met de gondelbaan vanuit het dorp. De weg naar beneden is 6 km lang en onverhard, zodat u constant remmend de afdaling maakt. Dat kan - zeker bij kinderen - wel tot kramp in de handen leiden. Overigens kunnen jonge kinderen het best voorop bij een volwassene. Reken zeker een uur voor de afdaling terug tot in het dorp. De huurprijs voor een trottinet bedraagt 9 Frank voor een afdaling (inclusief helm), of 30 Frank voor de hele dag. Daar komen dan de kosten van de gondelbaan bij - tenzij u er voor kiest naar boven te lopen (de trottinets kunt u bij het bergstation huren). Ook bij Saas-Almagell kunnen trottinets worden gehuurd, hier gaat het over een geasfalteerde weg naar beneden (3,5 km) en dat is wat gemakkelijker maar minder uitdagend. In Kreuzboden (boven Saas-Grund) gaat het er pittiger aan toe met een 11 km lange afdaling op Monstertrotti's. Kijk hier voor meer informatie.

Hoogte1792 m
Inwoners1240
Postcode3906
website VVV  

Wintersport in Saas-Fee (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 150 km, 23 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 229 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 71 376
K 36 188

Vakantiefoto's

Gemaakt tijdens de Erlebnisweg Almagellerhorn (Saas Almagell)
Kitty Peters, Beuningen


Kitty Peters, Beuningen


Kitty Peters, Beuningen

De Mattmarksee (2197 m) bij Saas Almagell.
Familie Tholen uit Pingjum

Saas Fee, Allalin, geweldig mooi!
Familie Klinken

Kitty op de Hangbrug, tijdens de wandeling over de Erlebnisweg Almagellerhorn (Saas Almagell)
Kitty Peters, Beuningen

Vanaf de stuwdam Mattmark (bij Saas Almagell)
Kitty Peters, Beuningen

De Fee-gletscher in Saas Fee. Deze foto is genomen als men uit het "Parkhaus" komt.

Meer vakantiefoto's uit Saas-Fee? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.