header
Wallisgids.nl

Salvan | Les Marécottes | Finhaut | Châtelard

Dit rustige maar ruige dal ligt ten noordwesten van Martigny. De rivier de Trient komt bij Vernayaz door een woeste kloof uit in het Rhônedal (zie Martigny). De dorpjes Salvan (934 m), Les Marécottes en Le Trétien zijn met de auto te bereiken over een kleine weg vanuit Martigny, terwijl voor Finhaut, Trient en Châtelard eerst de Col de la Forclaz (1527 m) gereden moet worden. Deze weg verbindt Martigny met Chamonix, het bekende Franse bergoord aan de voet van de Mont Blanc. Het toerisme in dit dal is al lang geleden begonnen, getuige enkele oude hotels, maar heeft nooit grote vormen kunnen aannemen. Het dal is door de steile hellingen niet geschikt voor uitgebreide skimogelijkheden, waardoor de infrastructuur nooit werd ingericht op massa's toeristen. Vanuit Martigny loopt een smalspoor door de Vallée du Trient, met doorgaande treinen naar Frankrijk. Op een groot gedeelte van het traject loopt de elektriciteit voor deze treinen door een derde rail, maar dan zonder enige bescherming. Uniek, maar ook gevaarlijk. Voor een bezoek aan het dal is een rit met deze trein overigens aan te bevelen. De reistijd van Martigny tot Le Châtelard-Frontière (de grens met Frankrijk) bedraagt 50 minuten. Kijk hier voor de website van deze spoorwegmaatschappij.

Salvan

In Salvan (934 m) experimenteerde Marconi voor het eerst met zijn draadloze telegrafie. Een gedenkteken in het dorp herinnert aan deze legendarisch geworden poging, en er is tevens een klein museum ingericht. Kijk hier als u er meer van wilt weten.

Les Marécottes

Vlakbij het station van het dorpje Les Marécottes (1266 m) is een een rotszwembad en een dierentuintje, waar de typische alpenfauna te bezichtigen is. Het verblijf voor de beren grenst direct aan de rotsen van het zwembad, en zo komen oorspronkelijke bergbewoners (de zwarte beren) heel direct in contact met de huidige vertierzoekers. Er zijn voorts damherten, wolven, bevers, alpenmarmotten en diverse soorten geiten te bewonderen. Het zwembad is 70 meter lang en vrij smal en er is gebrekkige kleedruimte, zodat het bij mooi weer al snel te vol is. De ligging van het zwembad is wel bijzonder. Er zijn combikaartjes voor dierentuin en zwembad. Het Centre de Canyoning bieddt spannende kanotochten aan. Even buiten Les Marecottes bij Le Trétien (de weg loopt hier dood) zijn de Gorges du Triège zeker een bezoek waard. Kijk hier voor de website van Salvan en Les Marécottes.

Finhaut

Finhaut (1224 m), kijk hier voor de website, bezit een op z'n minst opvallend te noemen kerk: het bouwwerk stamt uit 1928 en was toentertijd een doorbraak in kerken-architectuur. Een ander (en jonger) voorbeeld van een moderne Walliser kerk vinden we in Hérémence. Vanuit Finhaut loopt een weg naar de Barrage d'Emosson (1930 m). Deze stuwdam, waarvan het water eerst door Franse turbines en vervolgens naar een centrale in Martigny wordt gevoerd, is in 1974 gereedgekomen. Daarmee werd de oude en kleinere dam overbodig, die speciaal gebouwd was voor de energielevering aan de Zwitserse spoorwegen. Alleen bij een zeer lage waterstand is de oude dam nog zichtbaar.

Le Châtelard-Giétroz

Le Châtelard-Giétroz (1129 m) ligt vlak tegen de Franse grens. Hier bevindt zich de Chatelard-centrale van de Zwitserse Spoorwegen, waar de electriciteit opgewekt wordt met het water dat van het 800 meter hoger gelegen stuwmeer komt. Een bezoek aan de centrale is een speciale belevenis, kijk hier voor informatie. De oudste installaties zijn hier in 1920 in gebruik genomen. Door de schaarste aan brandstoffen in Europa vlak na de Eerste Wereldoorlog ontstond er bij de Zwitserse Spoorwegen de behoefte onafhankelijk te worden van het buitenland, en daarom werd deze centrale gebouwd. De turbines uit 1920 verwerken 1500 liter water per seconde, en dat levert 4 megawatt op. Grote pompen kunnen bij overcapaciteit van electriciteit het water weer 800 meter omhoog pompen. In een klein museum is alles bewaard dat met de bouw en de exploitatie van de centrale te maken heeft. Vlakbij de centrale gaat de funiculaire de Barberine tot een hoogte van 1821 m. Deze railkabelbaan met twee rijtuigen is de steilste funiculaire in Europa. De maximale helling bedraagt 87 procent. De lijn werd in 1920 aangelegd voor transporten ten behoeve van de bouw van de oude stuwdam van Emosson. De baan is gedurende de zomermaanden in bedrijf en is een waar monument op railgebied. Aansluitend op de funiculaire loopt een bijna 2 km lang spoorlijntje met een spoorbreedte van maar 60 cm. Ook dit tracé is een overblijfsel uit de bouwtijd. Een locomotief met een eigen accu en open rijtuigjes vervoert de reizigers, deels door tunnels, tot aan de voet van de nieuwe stuwdam van Emmoson. Wie nog niet doorheeft dat je hier te maken hebt met railhobbyisten komt er nu wel snel achter, want om op gelijke hoogte te komen met de dam kan men nog plaats nemen in een minifuniculaire. Het panorama rond dit railgebeuren is overigens prachtig (Mont Blanc-massief) en vanaf de stuwdam zijn er tal van (gemarkeerde) wandelingen te maken. Kijk hier voor meer informatie over dit rail-spektakeltje.

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit . Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?