header
Wallisgids.nl

Zermatt

Dat Zermatt zijn plek op de wereldkaart allang veroverd heeft merk je bijvoorbeeld al bij vertrek van de trein naar Zermatt uit Brig. De reizigers worden welkom geheten in het Duits, Frans, Engels, maar ook in het Japans. Het is dan ook zeker één van de bekendste toeristenplaatsen van Zwitserland. Alleen al de hotels in dit bergdorp zijn jaarlijks goed voor zo'n 1 miljoen overnachtingen. Zermatt ligt aan het einde van het Mattertal, oog in oog met de beroemde Matterhorn (4478 m). Het dorp is alleen per trein te bereiken: vanuit Brig of Visp (in Visp kan men gratis parkeren) met de Matterhorn Gotthard Bahn (Visp-Zermatt retour per persoon circa 64 Frank, reistijd ruim 1 uur), of per auto tot Täsch en vandaar met een pendeltrein tot Zermatt (retour per persoon circa 16 Frank). De rit per trein vanaf Visp met deze gedeeltelijke tandradbaan is aan te bevelen.

Geschiedenis

De eerste sporen van bewoning stammen uit het begin van onze jaartelling. In de middeleeuwen bewoonden veeboeren de omgeving van het huidige dorp. Het waren horigen van de Heren van Visp, Leuk of Raron. In het begin van de 16e eeuw hebben alle Zermatter families zich kunnen vrijkopen, en tot op de dag van vandaag bezit deze groep het grootste gedeelte van de grond rond het dorp; tot de Matterhorn aan toe. Wanneer men zich realiseert dat Zermatt nu in oppervlakte de derde gemeente van Zwitserland is, stelt dat particuliere grondbezit toch heel wat voor. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden de eerste hotels in Zermatt. In 1862 begon Alexander Seiler, handelaar uit Blitzingen (Goms), met zijn hotelactiviteiten in het dorp. Seiler zorgde voor een stormachtig verloop van het toerisme in Zermatt. Vooral veel Engelsen begonnen hun vakantie in de Walliser Alpen door te brengen. Ook elders ontstonden grote hotels, waarvan er heden ten dage alweer verscheidene gesloten zijn. Maar niet in Zermatt, want daar breidde het toerisme zich steeds verder uit. In 1891 werd de spoorlijn van Visp naar Zermatt geopend, die tot 1929 alleen gebruik maakte van stoomlocomotieven. In 1898 reed de eerste (elektrische) tandradbaan naar de Gornergrat (3089 m).

Bezienswaardigheden

Wie het station verlaat komt in een autovrij bergdorp. De drukte is desondanks enorm; ouderwetse koetsjes, bespannen met één of twee paarden, staan klaar om de toerist te brengen naar de hotels met klinkende namen als Mont Cervin, Admiral, Allalin en Mirabeau. Om de sfeer van het dorp te proeven is het leuk om de hoofdstraat rechtsaf in te slaan. In het Alpine Museum zijn voorwerpen en documenten te zien met betrekking tot de eerste succesvolle beklimming van de Matterhorn in 1865 door de Engelsman Whymper, waarbij overigens vier van zijn begeleiders om het leven kwamen. Verder wordt aan de hand van tal van voorwerpen en geschriften de geschiedenis van het dorp en zijn bewoners getoond. Er liggen zelfs nog enkele Romeinse vondsten. Het dorp bruist van het even: veel winkels en terrasjes strijden om de gunst van de toerist. Overal domineert de Matterhorn het uitzicht, jaarlijks zijn er honderden alpinisten die de klim wagen. Maar wie Zermatt slechts een enkele dag bezoekt, kan zich ook comfortabel naar grote hoogtes laten brengen. Een traditioneel uitstapje is met de tandradbaan naar de Gornergrat (3089 m), met een uniek panorama op de Walliser Alpen, met de tweeling Castor en Pollux, en het hoogste punt van Zwitserland, de Dufourspitze (4634 m). Met drie kabelbanen achter elkaar vanuit Zermatt bereikt men de Klein-Matterhorn (3820 m). Reken op een reistijd van zeker 60 minuten (enkele reis). Deze hoogste kabelbaan van Europa biedt een pure sensatie, en de waarschuwing om zich op deze hoogte vooral rustig voort te bewegen is niet overbodig. De lucht is er immers beduidend ijler, en kan leiden tot duizeligheid. Hier bevindt zich het zomerskigebied van Zermatt, dat ook vanuit de Italiaanse kant kan worden bereikt. Een minder hoog maar zeker zo aantrekkelijk uitzichtpunt bevindt zich op de Rothorn op 3103 m (metro naar Sunegga (2290 m), overstappen naar Blauherd, overstappen naar Rothorn). Bij Sunegga ligt een aantal meertjes, die een wandeling (met steeds het bijzondere panorama) nog aangenamer maken. Zermatt beschikt in totaal over 400 km gemarkeerde wandelpaden. Om dichtbij de Matterhorn te komen kan men met de kabelbaan naar Schwarzsee, een meertje op 2582 m dat overigens vrij groen is. Daarvandaan loopt een stijgend pad naar de Hörnlihütte op 3260 m. Het is het bekende uitgangspunt voor Matterhornbestijgingen. Men serveert er diverse röstispecialiteiten; de wandeltijd ernaartoe bedraagt circa 2 uur.

Hoogte1616 m
Inwoners4225
Postcode3920
website VVV  

Wintersport in Zermatt (gegevens kunnen afwijken)
Pistes 194 km, 62 liften
Slee-afdaling ja
Skischool CHF 425 (5 dagen kind)
Liften (CHF)
  1 dag 6 dagen
V 79 380
K 40 190
De skilessen duren van 9.45 tot 15.00 uur. Korting van 15% op liftpassen tot 20 jaar en vanaf 64 jaar. Er zijn ook liftpassen (iets duurder) die in het aangrenzende Italiaanse skigebied geldig zijn.

Vakantiefoto's

De afdeling van Schwarzsee naar Furi, hopelijk vinden jullie onze foto ook schoon. Belgische groeten, Marc & Anette, Essen
Marc & Anette, Essen

Winters beeld langs het spoor naar de Gornergrat.
Martin Beumer

Chalet met bloemen in Zermatt
Familie W. van de Water, Zeist

Meer vakantiefoto's uit Zermatt? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.