header
Wallisgids.nl

Val d'Anniviers

fotoDit dal strekt zich uit ten zuiden van Sierre. Er zijn minder dan 2000 vaste bewoners. Na Vissoie splitst het dal zich in twee gedeelten: het Val de Moiry en het Val de Zinal. Het dal kent verscheidene toeristencentra, met elk een eigen toeristenbureau. De overkoepelende website vindt u hier.


Toeristen die in het Val d'Anniviers overnachten en toeristenbelasting hebben betaald, krijgen de Annivierscard uitgereikt, waarmee o.a. gratis van de postbussen gebruikt gemaakt kan worden.


Niouc | Vissoie | Grimentz | Barrage de Moiry | Zinal | St.-Luc | Chandolin

Geschiedenis

Het vermoeden bestaat dat het Val d'Anniviers omstreeks de 10e eeuw bewoond is geweest door de Saracenen, die rond die tijd Zwitserland waren binnengetrokken. De huidige bewoners van het dal zouden daaraan zelfs nog herinneren door de tint van huid en haar. Wat een deel van de bevolking tot op de dag van vandaag nog in zich heeft is het nomadische karakter: 's zomers woont en werkt men in het Rhônedal op de wijngaarden, en 's winters trekt men zich weer terug in het eigen dal. De naam van het dal wijst terug naar het Latijnse anni viatores: het gehele jaar reizen.

Niouc

Vlak boven Niouc (902 m) staat het (restant van) Château de Beauregard, gebouwd in de 12e eeuw door de Heren van Raron, maar na een langdurige belegering in de 15e eeuw gedeeltelijk verwoest. Vlakbij Niouc is het Sports & Adventureparc, met een verscheidenheid aan trendsporten zoals de rollerball en bungyjumping. Via een speciale brug kunnen naar keuze sprongen van 100 meter of 190 meter Kijk hier voor meer informatie.

Vissoie

Vissoie op 1204 meter is de belangrijkste plaats van het dal. In tegenstelling tot alle andere dorpen, staan er hier vrij veel stenen huizen. Het dorp heeft een enigszins middeleeuws karakter; de eerste bewoners vestigden zich er in de 13e eeuw. De (woon)toren Cour Neuve, met vijf verdiepingen, stamt uit die tijd en was oorspronkelijk eigendom van de bisschop van Sion. Vissoie beschikt over een openluchtzwembad en heeft diverse voorzieningen (winkels, arts, apotheek, golf etc.), vooral dank zij de centrale ligging in het Val d'Anniviers.In Vissoie splitst de weg: één leidt naar St.-Luc en Chandolin, een andere naar Zinal en de laatste naar naar Grimentz en Moiry.

Grimentz

fotoGrimentz (1572 m) heeft 370 inwoners en is wel een van de meest pittoreske Walliser dorpen. De meeste houten huizen zijn uit de 16e eeuw en in de oorspronkelijke staat; de enige concessie aan onze eeuw is dat de ramen iets vergroot zijn en het sanitair is aangepast. Jaarlijks organiseert het toeristenbureau een wedstrijd onder de bewoners, die prijzen krijgen voor het mooist met bloemen uitgedoste huis. Dat verklaart waarom de geraniums en petunia's zo weelderig de oude huizen versieren, en maakt een wandeling door het (autovrije) dorp ook zeer genoeglijk.

Barrage de Moiry

fotoNa Grimentz is het nog 8 km naar de Barrage de Moiry, een stuwmeer waarvandaan het water, na onderweg enkele turbines te zijn gepasseerd, uiteindelijk bij Chippis in de Rhône stroomt. Vanaf de dam loopt de weg dan nog een stukje verder langs het meer, totdat een volgend meertje is bereikt. Hier staat men bijna aan de voet van de Glacier de Moiry. Te voet kan men dan nog verder naar de Cabane de Moiry op 2825 m, of (wanneer men de auto bij de grote dam laat staan) via de Col de Torrent (2918 m) naar Evolène in het Val d'Hérens.

Zinal

Zinal ligt 30 km van Sierre op 1675 meter hoogte. Het is een goede basis voor tochten in het hooggebergte. Sinds 1856 staat het dorp al bekend bij alpinisten, en er is dan ook een vermaarde school voor beginnende en gevordere bergbeklimmers. Een leuk uitstapje voert naar de oude kopermijn. De mijn ligt op 1910 meter en een goed uur lopen van de parkeerplaats buiten Zinal verwijderd; eerst loopt het pad zo'n twee kilometer vlak langs de La Navisence, en dan gaat het nog zo'n kwartier flink omhoog. Goed dicht schoeisel en warme kleren zijn nodig; voor kinderen jonger dan een jaar of zes is het bezoek niet zo interessant. Bezoekers krijgen een helm en een zaklantaarn. De aanwezigheid van een koperhoudende ader werd in 1832, en in 1857 verkreeg een Duitser toestemming om een mijn te gaan exploiteren. In twee jaar tijd werd er met handkracht een schacht gehakt van tien meter lengte met slechts een hoogte van een meter. De mensen in het dal kregen echter in de gaten dat er geld te verdienen was, en namen de exploitatie over. Rond de eeuwwisseling werd ruim 500 meter schacht bijgemaakt, nu met behulp van springstof. In 1902 werd de mijn gesloten; er bleek te weinig koper, en bovendien waren er protesten vanuit het dal: door het puin sneuvelden er nog al eens koeien en de kerkvorst vond het bezwaarlijk dat de mijnwerkers niet ter kerke konden gaan (ze werkten 7 dagen per week, en de dichtstbijzijnde kerk bevond zich in Vissoie). Meteen bij de ingang van de mijn loopt rechts de ader, die pyriet en koper bevat (pyriet is samengesteld uit zwavel en ijzer). Behalve door de vaak krappe gangen komt men tijdens de rondleiding ook in een ventilatieschacht, vanwaar er een prachtig panorama te zien is op onder andere de Weisshorn. Kijk hier voor meer informatie over bezoekmogelijkheden.

St.-Luc

St.-Luc ligt op 1655 meter hoogte en heeft 250 inwoners. Het is uitgegroeid tot een redelijk groot vakantiedorp, met echter een vrij oorspronkelijk dorpscentrum. Het heeft een mooie ligging hoog boven het Val d'Anniviers, met een bijzonder weids uitzicht. Hoog boven St. Luc ligt het oude en statige (in 1892) geopende hotel Weisshorn, alleen te voet bereikbaar. Middenin het oude dorp vindt men vlak achter de wasplaats wat moderne kunst (een wasvrouw, zeepbellen), die de historie tot leven brengen. De oude watermolens (volg vanuit St. Luc de weg naar Ayer) zijn een bezoek zeker waard. Men kan er altijd terecht, doch alleen tijdens de openingstijden wordt er water aangevoerd vanuit de beek en zijn de verschillende molens (graan, mais, olie) in bedrijf en toegankelijk. Het molenaarshuis is in 1793 gebouwd. Kijk hier voor alle informatie.

St.-Luc geniet bekendheid vanwege de bijzondere aandacht die men er heeft voor het heelal. Op Tignousa (2180 m) is een observatorium gevestigd, waar het publiek overdag terecht kan voor waarnemingen van de zon. Tignousa bereikt men gemakkelijk met een funiculaire, die de 500 meter hoogteverschil in enkele minuten overbrugt. 's Avonds en 's nachts zijn er geregeld ook toegankelijke waarnemingen. Kijk hier voor informatie over het programma en openingstijden.

Chandolin

Chandolin behoort tot de hoogst gelegen, permanent bewoonde gemeenten van Zwitserland: het ligt op 1920 meter en er wonen 80 mensen. Het is op een vrij steile helling gebouwd. De stilte in dit dorp is duidelijk hoorbaar, en het uitzicht is zeer weids. Chandolin is pas in de 70-er jaren vanuit St.-Luc per auto bereikbaar geworden. De gemeente Chandolin heeft de ongereptheid van het gebied nog eens onderstreept met een botanische wandelroute; het VVV ter plaatse verkoopt het bijbehorende gidsje.

Wandeltips

Planetenweg

(Vanuit St.-Luc)
De planetenweg begint bij het observatorium op Tignousa (2180 m) boven St.-Luc, te bereiken met de funiculaire. De planetenweg loopt tot voorbij het hotel Weisshorn, waarbij iedere afgelegde meter staat voor een miljoen kilometer in het heelal. Op weg vanaf de zon (het startpunt) komt men dan de verschillende planeten tegen van ons zonnestelsel. Met het bij de VVV in St.-Luc gratis verkrijgbare boekje komt men dan zo al wandelend van alles te weten over het zonnestelsel. Het is een leuke tocht voor het hele gezin; loopt men de wandeling heen en terug met een picknick onderweg dan is men al snel een klein dagje zoet. De wandeling kent nauwelijks steile stukken. Het bergstation van de funiculair is niet altijd bediend; voor een ritje naar het dal moet men zelf per telefoon bellen naar het benedenstation. Kijk hier voor meer informatie en de website van de funiculaire.

Voor een 7-daagse wandelvakantie in het Val d'Anniviers met een plezierig comfort kunt u even hier kijken.

7-daagse wandelvakantie langs hotels

(Vanuit het Val d'Anniviers)

U maakt een rondwandeling over de hoge bergflanken van het prachtige Val d’Anniviers, onderlangs de gletsjertongen en besneeuwde toppen van het massief van de Dent Blanche. Een aantal etappes kunt u door gebruik te maken van kabelbanen vereenvoudigen. In de sfeervolle dorpjes vindt u typische Walliser houten huizen en overnacht u in goede hotels. Overnachtingen o.a. in St. Luc, Grimentz, Zinal en Veccorin. Kijk hier voor het volledige programma.

website VVV  

Vakantiefoto's


Louise de Wolf en Thijs van der Star, Leiden

Cabane de Moiry. Hier voel je pas goed hoe nietig de mens is in de imposante gletsjerwereld
Louise de Wolf en Thijs van der Star, Leiden

Meer vakantiefoto's uit Val d'Anniviers? Als u hier geweest bent, kunt u zelf foto's opsturen.