header
Wallisgids.nl

(Uit) Eten en Drinken

Goed nieuws: sinds 2009 geldt in de Walliser horeca een rookverbod.
fotoWie in Wallis uit eten gaat, zal merken dat de Italiaanse keuken letterlijk zeer nabij is. Pasta komt veel voor op het menu. Maar niet altijd is hier de pasta, zoals in Italië, het voorgerecht. Het vormt vaak het hoofdgerecht, vergezeld van een saus en sla.
In Zwitserland wordt meestal tussen de middag een warme maaltijd gebruikt. Veel restaurants prijzen dan een voordelig Tagesmenu of Tagesteller aan. Soms kan men deze menu's of schotels 's avonds niet meer bestellen (terwijl ze nog wel aangekondigd worden); dan moet een keuze worden gemaakt uit de kaart. Daar komen meestal de volgende, voortreffelijke eigen specialiteiten op voor:

- Hobelkäse, dat is is een portie flinterdun gesneden zeer oude kaas, en dat vormt een goede begeleiding voor het aperitief.

- Een Walliser Teller (of: Assiette Valaisanne) is een plateau met heerlijke vleeswaren, zoals fijne rauwe hammen, pittige salami's en vooral het Trockenfleisch, zeer dun gesneden plakjes rundvlees, dat vele maanden in de berglucht te drogen heeft gehangen en daaraan zijn bijzonder aroma te danken heeft. Een Walliser Teller wordt geserveerd met het Walliser brood, een zeer compact bruin brood dat ook bestaat in een noten- en vruchtenvariant. Bij een Walliser Teller smaakt het beste een witte wijn uit het Rhônedal: een Johannisberger of een Fendant, beide droge, licht koolzuurhoudende wijnen; de eerste iets sterker van smaak dan de tweede. Deze beide wijnen zijn ook een goede begeleiding van...

- de Raclette, een oorspronkelijk kaasgerecht uit Wallis. Bij raclette kan overigens ook goed thee worden gedronken; de raclette wordt er beter door verdragen. Men gebruikt een halve kaas en legt deze met het snijvlak tegen een hittebron (vroeger altijd, nu soms nog een houtvuur). Door de hitte smelt een laagje kaas, dat wordt afgeschraapt en samen met een aardappel (nog in de schil), een augurk en wat zilveruitjes een portion vormt. Ieder krijgt op zijn beurt een portion, en als iedereen de eerste ronde heeft gehad begint men gewoon opnieuw. En dat kan zo een hele tijd doorgaan! Behalve gezellig, is het eten van raclette ook lekker. De kazen die in Wallis worden gemaakt, lenen zich bij uitstek voor de bereiding van raclette. De kaas smelt alleen daar, waar directe verhitting plaatsvindt en de smaak is, afhankelijk van het type kaas, pittig maar ook heerlijk zacht. Goede kazen voor raclette zijn de Gommer en die uit het Val de Bagnes. Veel restaurants houden wekelijks een raclette-avond: voor een vast bedrag kun je helemaal rond eten (‘Raclette à discrétion).

- Natuurlijk prijkt ook de Kaasfondue op vrijwel iedere menukaart.

- Een ander kaasgerecht is de Käseschnitte. Dit zijn boterhammen die eerst in de witte wijn zijn gedrenkt en vervolgens worden gebakken met een flinke plak kaas, soms ook samen met ham en ei. Een Käseschnitte wordt geserveerd met wat augurkjes of zilveruitjes, en is een voedzame lunch.

- In de vroege zomer komen de Walliser asperges op het menu, en wanneer de abrikozen rijp zijn worden de heerlijkste abrikozentaarten aangeboden.