header
Wallisgids.nl

Reis erheen

reis per auto | per vliegtuig

Ligging van Wallis

Wallis ligt in het zuidwesten van Zwitserland.

kaart;

Douanebepalingen

Voor reizen naar Zwitserland is een geldig paspoort of een identiteitskaart vereist (verblijf ten hoogste 3 maanden). Automobilisten moeten de groene kaart bij zich hebben. Aan alcoholhoudende drank mag door personen van 17 jaar en ouder 2 liter wijn en dergelijke (minder dan 15 procent alcohol) en 1 liter drank met meer dan 15 procent alcohol worden ingevoerd. Voor een overzicht van de invoerbeperkingen: kijk op de website van de Zwitserse douane. Voor de in- en uitvoer van Zwitsers geld of van buitenlandse valuta bestaat geen beperking.

Naar Wallis met de trein

Door de snelle ICE-treinen door Duitsland (overdag) is de reis Utrecht - Basel nog maar 6 uur. Vanuit Basel rijden ieder uur treinen naar Wallis (soms met overstap in Bern), de reis tot Visp (met aansluitingen naar het Saas-dal, Zermatt, Leukerbad en het Franstalige deel van Wallis) duurt dankzij de nieuwe Lötschbergtunnel nog maar twee uur. Naar Brig duurt de reis slechts tien minuten langer, en dan is het Aletschgebied en het Goms in een goed half uur bereikbaar. Meer info? U kunt hieronder uw reiswensen invullen en de mogelijkheden bekijken.

Met het vliegtuig

Het vliegveld van Genève is tevens het vertrekstation van de doorgaande treinen naar Martigny, Sion, Sierre, Visp en Brig.

Naar Wallis met eigen vervoer

Voor het gebruik van Zwitserse autosnelwegen dient achter de voorruit van de auto (of motor) een Autobahnvignette opgeplakt te worden. vignetOok een eventuele aanhanger of caravan moet hiervan voorzien zijn. Deze sticker wordt aan alle Zwitserse grenzen verkocht voor 40 Frank, het is dus niet nodig deze al vooruit in Nederland te kopen. Vaak blijkt de rij wachtende auto's voor de grens in Basel veel langer op de rijstroken 'mit vignette' dan op de rijstrook 'ohne vignette'. Zo bent u dan zonder vignet vrijwel direct aan de beurt en het snelst de grens over. Wie met euro's betaalt (alleen briefgeld wordt geaccepteerd) krijgt krijgt eventueel wisselgeld in Zwitserse Franken. Het is beslist niet nodig om kort voor de grens bij een Raststätte (tankstation) het vignet te kopen - met officieel ogende borden worden automobilsten ernaartoe gelokt om het daar aan te schaffen. Ook het vantevoren kopen bij de ANWB heeft geen enkel voordeel. Het Autobahnvignet is 14 maanden geldig (van 1 december t/m 31 januari). De sticker mag niet worden verwijderd om op een ander voertuig te gebruiken. Lees meer over de details van de regelingen rond het vignet.

De maximumsnelheid op autosnelwegen bedraagt 120 km/h, op buitenwegen 80 km/h en binnen de bebouwde kom 50 km/h (voor auto's met aanhangwagen/caravan resp. 80, 60 en 50 km/h). Wanneer men in de wintermaanden, in de lente of in de herfst naar Wallis reist, is het beslist noodzakelijk sneeuwkettingen mee te nemen. Sneeuwkettingen kopen? Hier de tips! Afhankelijk van de bestemming in Wallis kan men door Zwitserland verschillende routes kiezen. Voor het centrale en oostelijk gedeelte kan men rijden via de snelweg over Bern tot aan Kandersteg. Vanaf Kandersteg rijden er meermalen per uur autotreinen door de L�tschbergtunnel naar Goppenstein. Een mooie route in de zomer is over de snelweg via Luzern, Sarnen, Brünigpas en Meiringen over de Grimselpas. U komt dan in het uiterste oosten van Wallis (Gletsch, met prachtig uitzicht op de Rhônegletsjer). Een alternatief naar Gletsch gaat via Andermatt en vervolgens over de Furkapass (2431 m). Deze weg is ongeschikt voor caravans, maar ook hier is het gehele jaar autotransport door de Furkatunnel (Realp-Oberwald). Een nadeel van deze route is dat men bij de afrit van de A2 (Göschenen-Andermatt) vast kan lopen in de bijna dagelijkse files voor de Gotthardtunnel.

Voor het westelijke gedeelte van Wallis kan de autosnelweg over Bern, Fribourg en Montreux worden genomen, die doorloopt tot Sierre. Er wordt reeds jaren gewerkt aan het doortrekken van deze A9 tot Brig (bij Brig is zelfs al een stukje gereed), maar de ingebruikname zal nog enige tijd op zich laten wachten.

Winterdrukte

Kijk hier voor het winterdrukte-overzicht van de ANWB.

Met de autotrein door de tunnel: Lötschberg en Furka (tarieven per 14 december 2014)

fotofotofoto

Onder bespaartips op deze site staat hoe het autotransport goedkoper kan.

 

bordPassen, verkeersregels en boetes

Let op: paswegen zijn alleen in de zomermaanden geopend, kijk hier voor actuele verkeersinformatie. Ook via de telefoon kan actuele informatie worden ingewonnen (kies 163). Het regionale wegennet is goed onderhouden, maar de wegen zijn vaak smal en steil. Op bergwegen heeft het stijgende verkeer steeds voorrang op het dalende verkeer, met uitzondering van auto's met aanhanger, die ook als dalend verkeer voorrang hebben. De zogenaamde postbussen hebben op de Bergpoststrassen, aangeduid met een blauw bord met gele posthoorn, altijd voorrang. Een doorgetrokken streep op het midden van de weg mag nooit worden overschreden; het is gevaarlijk en er wordt regelmatig gecontroleerd. Verkeersboetes kunnen oplopen, voor niet-handsfree bellen bedraagt de boete 100 Frank. Kijk hier voor meer boetes.

Benzine is zo'n 10% goedkoper dan in Nederland, diesel iets duurder; LPG is in Wallis vrijwel niet te verkrijgen.