header
Wallisgids.nl

Saillon

Saillon, ten noorden van de Rhône gelegen halverwege Sion en Martigny, is gebouwd op een hoge rots in het dal. Het middeleeuwse stadje heeft zijn oorspronkelijke karakter grotendeels behouden en behoort tot de best bewaard gebleven historische plaatsen in heel Zwitserland. Saillon ligt net als de andere plaatsen in deze omgeving temidden van oneindige boomgaarden met appels, peren, abrikozen en natuurlijk druivengaarden.

Geschiedenis

De ligging van Saillon, net boven het dal, behoedde het stadje door de eeuwen heen voor overstromingen. De Rhône wilde vroeger nogal eens buiten haar oevers treden en grote delen van het dal onder water zetten. Tijdens de heerschappij van Peter II van Savoye werd Saillon in de tweede helft van de 13e eeuw ommuurd. De ronde hoofdtoren, Tour de Bayard, lijkt sterk op de toren van de ruïne van het Château de la Bâtiaz in Martigny, en is dan ook uit dezelfde tijd. Ondanks de verdedigingsmuren viel de stad toch enkele malen. Na de nederlaag van de Savoyen in Wallis verloor Saillon zijn belangrijke strategische positie.

Bezienswaardigheden

Een bezoek aan Saillon is meer dan de moeite waard, vooral door het overheersende middeleeuwse karakter. Een groot gedeelte van de oude muren is behouden, maar vaak moeilijk terug te vinden door de huizenbouw. Vanaf de Tour de Bayard kan men de ommuring van het stadje goed overzien. In totaal zijn er acht torens en vier poorten, waarvan de laatste overigens pas in 1930 werd aangebracht. Vlak buiten Saillon, richting Riddes, liggen Les bains de Saillon, een badencomplex met thermaal water. Het minerale water dat in de nabijheid van Saillon ontspringt, wordt hier verdeeld over verscheidene binnen- en buitenbassins, met een watertemperatuur van 26 tot 34 graden. Een reuzeglijbaan maakt dit kuurbad ook voor kinderen aantrekkelijk. Kijk hier voor prijzen en openingstijden.

5 km van Saillon richting Sion ligt St.-Pierre de Clages. Het bezit een zeer oorspronkelijke romaanse kerk uit de 11e eeuw. Men is trots op het bouwwerk, dat tot de mooiste romaanse kerken van Zwitserland behoort. Een achthoekige toren markeert de kerk.

Hoogte500 m
Inwoners1165
Postcode1913
website VVV  

Vakantiefoto's

We hebben nog geen vakantiefoto's uit Saillon. Bent u hier geweest en wilt u zelf foto's opsturen?